Vizita la Ministerul Afacerilor Externe şi Ministerul Digitalizării din Taipei au fost una dintre cele mai bune experiențe de învățare reciprocă pe care le-am avut în deplasările de lucru de până acum.
De la relațiile cu SUA, China sau țări din regiunea indo-pacifică până la posibilități de cooperare cu state membre ale Uniunii, cum facilitează Comisia Europeană contacte business to business sau identificarea de clustere pentru investiții taiwaneze în UE (sau invers), dezinformare, AI, securitate cibernetică sau rolul digitalizării în creşterea rezilienței, am detaliat toate aceste teme în ore de discuții foarte directe, detaliate şi deschise.
Toate echipele cu care ne-am întâlnit şi continuăm să ne întâlnim, de la nivel ministerial până la societatea civilă, think tank-uri sau comunități cu diverse domenii de activitate, au oameni cu o expertiză impresionantă şi cu studii doctorale în domeniile pe care le acoperă.
„Noi le dăm oamenilor mai multă informație ca să combatem dezinformarea. Credem în educație media şi capacitatea oamenilor de a distinge fake news de adevăr, dacă au instrumentele necesare. Este felul nostru de a ne distanța de autocrații digitali”.
Rezultatele alegerilor sunt anunțate aproape în timp real. Dacă la 16.00 se închid secţiile de vot, la 17.30 rezultatul votului este deja disponibil, deşi se votează clasic, cu buletine de hârtie. În schimb, sistemul de numărare şi afişare în timp real este digitalizat şi s-a investit masiv în tehnologia necesară.
Am discutat şi despre cum foloseşte Taiwan datele pentru elaborarea de politici publice în domeniul sănătății sau mediului, interoperabilitatea în sistemul medical, cadrul gdpr şi transferul de date în siguranță, transparența financiară asigurată de digitalizare.
Sper să putem folosi o mare parte dintre aceste experiențe în bune practici de guvernare în România.