Fonduri europene nerambursabile pentru investiții private

2023-2024, anii-cheie pentru IMM-urile din România

Vă invit să consultați mai jos ghidul cu sursele de finanțare aferente regiunii dumneavoastră, dând click pe județul în care vă desfășurați activitatea.

De ce acest ghid

Pentru că antreprenoriatul este forța motrice a economiei şi a schimbării. Pentru că antreprenorii sunt adesea ignorați la capitolul oportunități dar foarte repede menționați la capitolul contribuții. Pentru că România are nevoie de spirit întreprinzător, de inițiativă, de consecvență, de predictibilitate, de investiții, de inovare. Pentru că mediul antreprenorial este cel care a susținut şi continuă să susțină piața liberă, competiția, dezvoltarea. Pentru că noi creştem ca țară odată cu ei.

În următoarele 8-9 luni, se vor lansa peste 80% dintre apelurile de proiecte pentru mediul privat cu finanțare din fonduri europene nerambursabile (Cadrul Financiar Multianual 2021-2027). Deja numeroase entități finanțatoare (Agenții pentru Dezvoltare Regională / Autorități de Management de la nivel central) au lansat în dezbatere publică drafturile de ghiduri ale solicitanților pe foarte multe apeluri de proiecte dedicate investițiilor private, urmând ca formele finale ale acestora să fie publicate în curând, treptat, împreună cu grilele de punctaj aferente, iar apelurile să fie deschise pentru depunerea cererilor de finanțare.

Astfel, antreprenorii români vor avea şansa de a-şi lansa sau dezvolta afacerile, în special în domenii precum producție/ prelucrare/ fabricare/ procesare (construcția de hale de producție; achiziția de linii de producție performante, cu un nivel ridicat de robotizare/ automatizare şi cu impact minim asupra mediului; achiziția de software şi hardware pentru transformarea digitală a afacerii; asigurarea din surse regenerabile a consumului propriu de energie electrică şi/sau termică, etc), cercetare – dezvoltare – inovare, industrii creative şi, respectiv, tehnologii înalte, servicii de sănătate, de educație, construcții, industria ospitalității, şamd.

De la granturi nerambursabile în valoare de maximum 200 mii euro pentru microîntreprinderi sau start-up-uri cu o contribuție proprie a beneficiarului de doar 10%, de exemplu, până la granturi nerambursabile în valoare de 1,5 sau 3 sau chiar 5 milioane de euro, cu cofinanțare din partea firmei de 25% sau 30% sau 40%, antreprenorii din România au la dispoziție poate ultima şansă de a-şi finanța dezvoltarea şi creşterea cu fonduri europene nerambursabile în acest cadru financiar, indiferent de zona unde doresc să îşi implementeze proiectele.

Ghidul lucrat de mine şi echipa mea, în colaborare cu experți din domeniul investițiilor şi al fondurilor nerambursabile, face un „inventar” al acestor surse de finanțare din toate cele 8 regiuni de dezvoltare, surse ce vor fi disponibile începând cu toamna anului 2023.

Astfel, antreprenorii au ocazia să afle, în mod concret, cum îşi pot finanța proiectele de investiții sau de cercetare-dezvoltare-inovare.
Vorbim despre cele 8 Programe Regionale şi, respectiv, despre Programul Tranziție Justă (în cadrul căruia eligibile sunt județele Gorj, Hunedoara, Dolj, Prahova, Galați şi Mureş). Sper să le fie de folos acest ghid, l-am făcut cu drag şi cu gândul că este pentru oameni care țin pe umerii lor România. Mult succes!

Ramona Strugariu, eurodeputată

Alba Arad Argeș Bacău Bihor Bistrița-Năsăud Botoșani Brașov Brăila București Buzău Caraș-Severin Călărași Cluj Constanța Covasna Dâmbovița Dolj Galați Giurgiu Gorj Harghita Hunedoara Ialomița Iași Ilfov Maramureș Mehedinți Mureș Neamț Olt Prahova Satu Mare Sălaj Sibiu Suceava Teleorman Timiș Tulcea Vaslui Vâlcea Vrancea

Programul Tranziție Justă (eligibil pentru județele Gorj, Hunedoara, Dolj, Prahova, Galați și Mureș) poate fi consultat aici

Ghidul complet, cu toate granturile nerambursabile, poate fi consultat aici