Am cosemnat scrisoarea adresată președintei Comisiei Europene cu privire la riscurile asupra libertății de asociere pe care le aduce noua Directivă pentru transparență

M-am alăturat demersului inițiat de colegul meu Sergey Lagodinsky (Greens/ EFA) și am cosemnat scrisoarea adresată președintei Comisiei Europene cu privire la riscurile iminente pe care le aduce asupra libertății de asociere noua Directivă europeană privind standardele comune de transparență și responsabilitate pentru finanțarea din afara UE a serviciilor de reprezentare a intereselor (grupuri de lobby).

Avem într-adevăr nevoie de mai multă transparență și de o identificare clară a unor posible interferențe străine în procesele democratice din statele membre, dar acest lucru nu trebuie făcut în detrimentul societății civile. Nu transformăm întreg spațiul civic într-o vânătoare de vraijtoare. 

Nu putem alimenta și mai mult narativele iliberale îndreptate împotriva societății civile și a actorilor care se bazează pe finanțare externă pentru consolidarea democrației, a statului de drept și a respectării drepturilor omului. Nu putem îngreuna și mai mult sau chiar opri activitatea unor ONG-uri care depind de surse de finanțare externe fără să existe motive și dovezi clare că acestea ar opera împotriva interesului public.


Lasă un răspuns

Your email address will not be published.Required fields are marked *