Avem, începând de astăzi, poziția Parlamentului European în ceea ce priveşte protecția jurnaliştilor şi a surselor acestora, în Actul European privind Libertatea Presei!
Textul adoptat astăzi cu largă majoritate în Comisia LIBE interzice spionarea jurnaliștilor pentru activitatea lor profesională și stabilește standarde înalte pentru protejarea surselor jurnalistice.
Protejarea jurnaliştilor şi a surselor jurnalistice rămâne prioritatea mea zero în calitate de raportor al Parlamentului în Comisia LIBE.
Niciun jurnalist nu poate fi obligat direct să își dezvăluie sursele și nici indirect prin dispunerea unor masuri abuzive cu scopul de a ajunge la aceste informații.
Măsuri precum reținerea, perchezițiile la domiciliu sau la sediul profesional pot fi dispuse doar când ele nu au legătură cu activitatea profesională a jurnaliștilor, nu pot conduce către sursele acestora și când respectă o serie de criterii cumulative care asigură că aceste măsuri sunt dispuse doar în cazul investigațiilor penale legitime.
Mai mult, accesul la date criptate sau interceptarea, supravegherea și spionarea jurnaliștilor sunt interzise atunci când interferează cu activitatea jurnalistică. Folosirea acestor măsuri și tehnologii este restricționată doar la cazuri de investigații penale foarte serioase, când există motive bine fundamentate pentru a fi dispuse și doar când nu sunt dispuse în relație cu activitatea profesională a jurnaliștilor.
Pe lângă aceste masuri, pentru care comisia LIBE are competență exclusivă, textul adoptat astăzi include și prevederi pentru asigurarea independenței editoriale, transparenței în materie de proprietari media, drepturilor celor care primesc informații prin media, dar și a unei relații echilibrate între media și marile platforme online.
Presa liberă rămâne al patrulea pilon fundamental al unei societăți democratice iar datoria noastră este să creăm cadrul legislativ necesar pentru garantarea protecției şi independenței jurnaliștilor.