O femeie a născut pe stradă, în fața spitalului. Un bărbat de 32 de ani a murit de infarct, după ce a fost trimis acasă cu un algocalmin, de la acelaşi spital, în aceeaşi zi. Pare un scenariu de groază, dar s-a întâmplat la Urziceni, în România, la 60 de km de capitala țării, astăzi. Pe femeie şi copilul ei au salvat-o doi oameni curajoşi de la serviciul de ambulanță. Pe bărbat l-a resuscitat cu mâinile ei soția lui, acasă, dar nu l-a mai putut salva. Un spital de peste 150 de angajați, cu buget anual de peste 6 milioane de euro nu a putut asista o naştere şi detecta un infarct. Unde se duc banii publici şi pentru ce, de fapt?
Serviciul medical de urgență din Delta Dunării are o singură şalupă, care activează în sistem de 20 de ani. Şeful serviciului de ambulanță de acolo transmite un apel disperat către premier, prin intermediul unei televiziuni de ştiri.
O anchetă Context.ro ne spune că rețelele electrice vechi şi şubrede din multe spitale ale României sunt o capcană a morții. Deja au murit zeci de oameni în incendii din aceste spitale.
Româna e țara în care astfel de întâmplări cutremurătoare şi eşecuri ale sistemului alungă an după an, de 30 de ani, milioane de oameni din țară. Îi alungă pe banii lor. Bani publici. Medici, potențiali pacienți, lucrători din sistem. Pleacă de frică să nu le omoare copiii, să nu le distrugă viețile, carierele, pleacă să caute soluții şi siguranță într-un loc străin, dar mai uman şi mai funcțional. Pleacă de lehamite, de obidă şi din refuzul de a fi umiliți. Pleacă din dorința de a salva alte vieți, aşa cum am plecat şi eu, să o salvez pe a copilului meu. Pleacă din demnitate, pentru că o merită. Pleacă pentru că s-au săturat să îşi bată joc statul de contribuțiile lor. Odată plecați, află că în alte părți spitalele chiar salvează vieți, şcoala e mai bună, traiul de zi cu zi mai decent, nu o perpetuă bătălie.
În orice sistem funcțional de pe lumea asta, managerii unor spitale sau şefii unor servicii unde s-au întâmplat astfel de lucruri erau până acum demişi, iar cei responsabili anchetați. Problemele sistemice generau demisii de miniştri, urmate de soluții sau chiar de alte guverne, în funcție de gravitate. Aici căutăm explicații şi scuze, de fiecare dată.
România este în preinfarct, de fapt, în timp ce nişte saltimbanci politici umblă cu camioane de servicii medicale prin țară şi cheamă oamenii la vot, substituind populist şi periculos un sistem bolnav, care generează frică. Dar sistemul le asigură victoriile. Sistemul, prin impotența şi indolența sa, precum s-a văzut şi astăzi.
Cer public ministrului Rafila şi premierului să verifice cu corpul de control cum se cheltuie 6 milioane de euro pe an, dacă aceşti bani publici, din care aproximativ 4 milioane sunt fonduri pentru salariile a peste 150 de oameni, nu pot asigura aducerea pe lume a unui copil, ceea ce face cu succes o moaşă de la sat, şi detecta un infarct soldat cu moartea unui tânăr. Solicit demiterea imediată a managerului spitalului şi explicații publice inclusiv de la primăria Urziceni, responsabilă la rândul ei pentru acest spital – fantomă, şi publicarea rapoartelor rezultate din aceste verificări, precum şi a rezultatelor anchetelor în derulare acum. Cer ministrului Rafila să spună public ce va face acum, imediat, pentru ca astfel de situații să nu se mai repete niciodată.
Iar dincolo de asta, nu putem pleca toți din țară, pentru că este impotent un sistem. El trebuie să plătească, cu ministru, premier şi responsabili cu tot, iar apoi trebuie reformat. Asta nu se poate face cu caşcarabetele AUR, o țară nu se poate muta în drum cu căruța şi supraviețui pe trotuar, ca biata femeie de azi, nemonitorizată medical, de altfel, pe toată durata sarcinii. Asta se face cu oameni cărora le pasă într-atât, încât să nu mai alunge şi nu mai umilească din temelii o țară, sau să îşi ucidă cetățenii la propriu. Până acum nu i-am avut.