Ziua Mondială a Contracepției

Astăzi este Ziua Mondială a Contracepției.

Îi cer ministrului Rafila să includă o secțiune separată pentru contracepția gratuită în bugetul pe care Ministerul Sănătății îl elaborează acum. Deja avem aprobate în PNRR cabinetele noi de planning familial, avem nevoie de acest pas important de a include contracepția, tocmai pentru a preveni sarcinile nedorite în rândul adolescentelor.

Țara noastră are cele mai multe mame adolescente din Uniunea Europeană. În 2022 au născut peste 700 de fete mai mici de 15 ani. Copile care nasc copii. Luate pe nepregătite pentru că statul refuză să le ofere campanii de informare moderne și acces la contracepție și la servicii de sănătate de calitate, cele mai multe mame minore abandonează școala și rămân într-un cerc vicios al sărăciei și educației precare.

De Ziua Mondială a Contracepției, să ne amintim că tinerii din România nu au acces la metode contraceptive gratuite și nu au parte de informare corectă, de educație sexuală corectă în școală. În lipsa unor discuții cu medici ori părinți informați, aceștia ajung, de cele mai multe ori, în situații nedorite, cu sarcini la vârste mult prea mici, boli care îi marchează pe viață sau își iau informațiile de pe site-uri obscure, care le portretizează o lume a fricilor, violenței şi nefirescului. Nu vrem să creştem generații de victime, ci de oameni informați, care ştiu să facă alegeri, să înțeleagă pericole, să se protejeze şi să îi protejeze şi pe ceilalți, să fie ocrotiți prin educație şi sistemul de sănătate.


Lasă un răspuns

Your email address will not be published.Required fields are marked *