Dreptul la exprimare religioasă şi artistică

După mai bine de 30 de ani de la căderea comunismului, cenzura nu își mai are locul în societatea românească, iar Biserica – la fel ca și celelalte autorități ale statului – trebuie să înțeleagă clar și răspicat acest lucru și să dovedească responsabilitate şi înțelegere a valorilor unei societăți democratice, care a evoluat şi care crede în libertatea de exprimare.

Faptul că Arhiepiscopia Sibiului a cerut organizatorilor Festivalului Astra să interzică proiectarea filmului documentar „Arsenie. Viața de apoi”, în regia lui Alexandru Solomon, este un gest nu doar regretabil, pe care mai marii Bisericii ar trebui să îl condamne și să-l includă în categoria practicilor de „așa nu”, ci chiar de neacceptat într-un stat democratic. Cenzura este o practică iliberală, care nu are ce căuta într-o lume liberă.

Condamn orice tentativă de încălcare a dreptului la exprimare religioasă şi artistică, cu atât mai mult în cadrul unui eveniment de tradiție pentru mediul cultural românesc. Dreptul la liberă exprimare este garantat de Constituție şi de legislația europeană şi internațională care apără drepturile omului, iar Biserica nu își poate asuma acest rol de cenzor.

România trebuie să apere baricadele libertății de exprimare, nu să o îngroape.


Lasă un răspuns

Your email address will not be published.Required fields are marked *