Am avut în această după-amiază o discuție online cu elevi de la Liceul Dimitrie Cantemir Darabani despre cum funcționează Parlamentul European, despre procesul decizional al Uniunii Europene și cum arată activitatea de zi cu zi a unui europarlamentar.
Am avut de la începutul mandatului foarte multe astfel de întâlniri, fizice și online, cu elevi din toată țara, din mediul urban și rural, din școli de stat sau private. Concluzia mea este aceeași: tinerii României sunt conectați la tot ce se întâmplă în jurul lor, sunt curioși și dornici să se implice pentru ca viitorul lor să arate din ce în ce mai bine, sunt curajoşi şi vizionari. Dar trebuie motivați şi implicați în acest viitor, în deciziile pe care le luăm. Altfel, nu ne vor crede niciodată şi nu vor participa.
Responsabilitatea noastră este să nu îi dezamăgim și să îi cooptam în tot acest proces democratic de conturare a viitorului european al României. Ei înțeleg, mai bine decât oricine, avantajele apartenentei la Uniunea Europeană: oportunitățile de mobilitate, finanțări nerambursabile, dreptul la liberă circulație, lucruri pe care nu vor să le piardă.
Tocmai de aceea este important ca tinerii României să-și asume candidaturi în 2024, să iasă la vot și să mențină România pe traiectoria sa europeană. Dacă cineva poate pune frâu extremismului, ei sunt aceia, tocmai pentru că sunt conştienți de pericolele lui.