Avem o propunere de Directivă europeană pentru protejarea jurnaliştilor şi activiştilor împotriva proceselor care distrug vieți şi cariere

Avem, în sfârşit, o propunere de Directivă europeană pentru protejarea jurnaliştilor şi activiştilor împotriva proceselor care distrug vieți şi cariere

Am salutat, la finalul săptămânii trecute, alături de colegii din Grupul de lucru pentru mass-media din Parlamentul European, propunerea Comisiei Europene de Directivă pentru combaterea proceselor strategice împotriva participării publice (SLAPPs).

Am lucrat încă de la începutul mandatului ca acest lucru să se întâmple și am amintit, cu fiecare ocazie, despre importanța combaterii acestui tip de intimidare a presei. Am facut-o în timpul intervențiilor în plen, în timpul discuțiilor în comisiile de specialitate, în cadrul întâlnirilor cu comisarii europeni și a rundelor de consultări cu jurnaliștii și organizațiile media europene.

În plus, Grupul de lucru pentru mass-media, al cărei co-președintă sunt, a propus Comisiei Europene ca odată identitifcate, procesele strategice să poată să fie respinse de instanțe de la bun început. În felul acesta, evităm orice fel de presiune suplimentară de pe umerii jurnaliștilor, care trebuie să-și concentreze atenția pe misiunea lor și nu pe combaterea unor acuzații nefondate prin tribunale.

Ambele propuneri au fost incluse in draftul Comisiei.

Voi contribui cu propuneri la această Directivă şi mă voi asigura că avem un text final solid. Este legislație care apără democrația, pluralismul, libera exprimare. România şi Europa au nevoie de ea.


Lasă un răspuns

Your email address will not be published.Required fields are marked *