Democrația înseamnă în esența ei dreptul la exprimare

Premierul Ciucă și ministrul Bode au depus la Senat un proiect de lege pentru modificarea Codului Penal, care pedepseşte cu închisoarea orice faptă care ar presupune tulburarea liniștii publice sau ultrajul împotriva demnitarilor și forțelor de ordine.

Înţeleg preocuparea pentru liniştea publică. Dar sunt, în practică, foarte multe situații în care clanuri interlope, cu lupte de stradă, cluburi sau organizatori de petreceri private (unele s-au desfăşurat în plină pandemie) au tulburat liniştea publică în mod repetat, fără consecințe majore, nici măcar de natură financiară. Acolo într-adevăr Ministerul de Interne poate face un efort şi eficientiza lucrurile. Nu înţeleg însă cum, într-un stat democratic şi european, nişte tineri care socializează şi ascultă muzică într-un parc, sau care protestează spontan, ar putea risca să ajungă direct la închisoare. Nu înțeleg de ce va trebui să păşim la proteste pe vârfuri, de teama unui dosar penal. România a călcat apăsat la proteste, pentru a sancționa derapaje politice. Potrivit domnilor Ciucă și Bode, toate acestea vor putea aduce atingere „sentimentului de siguranță cetățenesc” al demnitarului, iar pentru noi gesturile civice se vor putea transforma în pedepse cu închisoarea de până la 7 ani, mai ales dacă le „comitem” în grupuri mai mari de 2 persoane. 

România nu este un stat militarizat şi nici nu va fi vreodată. Democrația este în esența ei despre dreptul la liberă exprimare, despre adunarea liberă a oamenilor și posibilitatea de a protesta când le sunt restrânse sau încălcate drepturile şi libertățile. Pedepsele trebuie să fie proporționale cu faptele comise, iar orice abuz din partea autorităților statului trebuie să poată fi în continuare semnalat de cetățean, fără să existe în vreun fel riscul reducerii acestuia la tăcere prin pedepse cu închisoarea. 

Ultimul care a încercat să facă ce fac domnii Ciucă şi Bode a fost Dragnea. 

Le cer colegilor din Parlamentul României să nu susțină în nicio formă un astfel de proiect. El trebuie retras, pentru că este umilitor pentru România, anti-democratic şi împotriva standardelor europene de protecție a drepturilor şi libertăților fundamentale.


Lasă un răspuns

Your email address will not be published.Required fields are marked *