Ziua internațională a femeilor și fetelor din domeniul științei

Mai puțin de 30% dintre cercetătorii din lumea întreagă sunt femei. De ce? Pentru că un număr considerabil de femei renunță la acest parcurs profesional şi la o carieră, de-a lungul vieții.

Avem aproximativ 496 de milioane de femei adulte în lume care nu ştiu să scrie şi să citească. Asta înseamnă 2/3 din populația afectată de analfabetism a lumii. De ce? Din lipsă de acces şi oportunitate.

Există doar 28 de țări în care femeile sunt şefe de stat şi de guvern. Doar 26% dintre parlamentarii din parlamentele naționale ale lumii sunt femei. Doar 21% dintre portofoliile ministeriale sunt deținute de femei. De ce? Pentru că tot stăm şi aşteptăm să se întâmple „natural”. Se va întâmpla cândva, probabil, dar nu în următorii 130 de ani.

Dar în lume suntem 3,99 miliarde. Jumătate. În România, la fel. Îmi doresc realitatea asta reflectată în reprezentarea politică, în viața profesională, în accesul la educație, în tot ce înseamnă oportunități şi şanse egale.

Astăzi, 11 februarie, este Ziua internațională a femeilor și fetelor din domeniul științei, zi declarată de Adunarea Generală a ONU în 2015. La mulți ani lor şi tuturor celor care au curajul să viseze, să ştie, să fie acolo unde îşi doresc. Celor care îşi caută curajul şi puterea. Celor care nu se opresc, orice ar fi. Celor care caută o cale să nu se oprească. La mulți ani fiecărui gând al vostru că puteți fi oriunde şi oricine vă doriți voi să fiți. 

Ea e Taira, medic, prizonieră de război în lagărele ruseşti din Donetsk. My hero woman of science


Lasă un răspuns

Your email address will not be published.Required fields are marked *