Colegul meu, Cătălin Teniță, în vizită de lucru în Taiwan

Colegul meu, Cătălin Teniță, s-a aflat mai bine de o săptămână în Taiwan, țara care ocupă locul 10 în Indexul Democrațiilor și locul 18 în ceea ce privește puterea deținută în economia mondială. Nu e la plimbare pe banii statului român, ci într-o vizită de lucru la nivel înalt, cu o agendă plină de întâlniri cu președinta Tsai Ing-wen, cu premierul și președintele Parlamentului, pe scurt cu aceiași oameni politici cu care se întâlnesc de obicei șefii de stat și de guvern. Este o vizită pe care și-a subvenționat-o cu resurse proprii, precum și cu resursele puse la dispoziție transparent de Open Parliament Forum.

Cătălin explică pe larg, pe pagina lui de Facebook, care sunt principalele reușite cu care se întoarce acasă după cele câteva zeci de întâlniri și schimburi de bune practici avute la Taipei: burse de studiu pentru tinerii români, începutul cooperării cu Taiwan External Trade Development Council pentru promovarea oportunităților destinate afacerilor românești și peste 100 de contacte stabilite cu mediul antreprenorial și cu administrația de la Taipei pentru intensificarea parteneriatului economic, cultural, educațional și științific dintre Taipei și București.  

Uniunea Europeană susține dezvoltarea cooperării cu Taiwan şi este un lucru pe care trebuie să îl facă şi România. În luna septembrie am co-inițiat şi votat o rezoluție a Parlamentului European care cerea statelor membre intensificarea cooperării cu autoritățile de la Taipei și condamnarea exercițiilor militare făcute de China în apropierea Taiwan-ului. Politica „o singură China” nu trebuie să ne împiedice să fructificăm acest parteneriat, să îl dezvoltăm și să lucrăm cu omologii noștri de la Taipei pentru intensificarea schimburilor și oportunităților dintre societățile noastre. 


Lasă un răspuns

Your email address will not be published.Required fields are marked *