Cea mai recentă anchetă a Parchetului European vizează România

Cea mai recentă anchetă a Parchetului European vizează România. Echipe transfrontaliere investighează mai multe fraude cu fonduri europene și naționale, în valoare de peste 30 de milioane de euro. 

Instituția condusă de Laura Codruța Kovesi continuă să livreze rezultate și să dovedească zi de zi profesionalism și responsabilitate față de cetățenii europeni, în ciuda resurselor limitate și a piedicilor pe care anumite guverne continuă să le tot pună pentru a încetini operațiunile EPPO în Europa.

Așteptăm concluziile anchetei și rezultatele celor 40 de percheziții realizate ieri în România și Franța cu privire la schema infracţională prin care s-au emis între 2020-2023 mai multe scrisori de garanţie false, dinspre entități bancare fictive sau lipsite de lichidități, către beneficiari de proiecte finanţate cu fonduri europene, inclusiv autorități publice. 

Banii europeni fac un bine inegalabil României. Sunt unul dintre cele mai puternice motoare de dezvoltare pe care le avem. Dar banii europeni tebuie investiți corect în proiecte care să ajute la modernizarea României, proiecte pentru infrastructură, energie, educație și sănătate. 

Beneficiem de finanțări europene record pe care nu avem voie să le pierdem nici din cauza incompetenței, nici din cauza grupărilor de criminalitate organizată infiltrate inclusiv în cadrul autorităților publice, gata oricând să găsească portițe prin care să deturneze sume importante de bani spre propriul buzunar. E ruşinos că am ajuns din nou în vizorul presei internaționale din motive de infracționalitate. 

Banii europeni nu otrăvesc România, banii europeni ajută România, dar trebuie investiți, nu furați. Noi trebuie sā fim campioni la absorbție, nu la fraudă. Asta e problema, nu banii europeni, în sine. 


Lasă un răspuns

Your email address will not be published.Required fields are marked *