Conferința pentru educație media „Fake sau news” – București

Am vorbit astăzi, la București, în cadrul conferinței pentru educație media „Fake sau news”, despre importanța educației media, a presei libere, despre combaterea manipulării și a dezinformării și ce facem concret de la nivel european pentru a contracara aceste amenințări.

Mulțumesc Centrului pentru jurnalism independent – Centrul pentru Jurnalism Independent – CJI pentru invitație, pentru întreaga activitate, dar mai ales pentru maratonul excepțional de discuții și ateliere pe care l-a facilitat astăzi, pe parcursul întregii zile.

Din dezbateri şi din intervențiile zecilor de vorbitori, tineri și profesioniști cu mulți ani de experiență în spate, membri ai societății civile și reprezentanți guvernamentali sau jurnaliști am rămas cu câteva concluzii clare:

– nevoia de a avea educație media cât mai devreme cu putință, în curiculă;

– importanța dezvoltării gândirii critice la tineri şi cum facem acest lucru cu toate instrumentele pe care le avem la dispoziție, dincolo de educația media propriu – zisă;

– promovarea activă şi finanțarea alfabetizării media şi digitale, mai ales în contextul în care avem un cadru european de reglementare şi începem să avem inclusiv resurse financiare europene în acest sens;

– importanța fundamentală a presei libere şi rolul pe care ea îl joacă în furnizarea corectă a informației către public;

– cât de mult contează transparența instituțiilor statului şi comunicarea activă pe care o practică în a construi încredere, în special în vremuri de criză.

Nu în ultimul rând, ci poate în primul rând, am rămas în minte cu importanța fundamentală pe care o are resursa umană – profesori, tineri implicați, experți – în a educa nişte generații şi a multiplica efortul acesta de formare. Iar această resursă umană are nevoie de un partener de încredere în stat. Numai un efort asumat la nivel de stat şi susținut atât prin parteneriate public – private cât şi prin finanțare corespunzătoare ne poate ajuta să avansăm. Este esențial acest efort, dacă vrem oameni care să facă alegeri informate, să ştie să îşi apere democrațiile, să dezvolte anticorpi la minciună şi manipulare.

Eu am văzut astăzi în sală această resursă extraordinară. Ea trebuie prețuită, sprijinită şi multiplicată, dacă ne dorim societăți libere, minți libere şi o lume în care să ne simțim în siguranță.


Lasă un răspuns

Your email address will not be published.Required fields are marked *