Am participat vineri la un dialog online cu studenții Universității Ovidius din Constanța, pe tema dezinformării și a rolului jucat de Uniunea Europeană în combaterea acestui fenomen.
A fost o bucurie să închei săptămâna cu această dezbatere aplicată și interactivă, organizată de Biroul Parlamentului European în România, și să răspund întrebărilor venite dinspre studenții constănțeni cu privire la ce facem concret pentru a lupta cu știrile false.
Combaterea dezinformării rămâne o prioritate atât pentru noi, de la nivelul instituțiilor europene, cât și pentru societatea civilă și mediul academic. Dar ea nu se poate face fără educație, educație media, alfabetizare digitală, transparență a instituțiilor statului şi mai ales fără presă liberă. Este un efort comun, nu o bătălie care se câştigă individual. Propagandei ruse şi minciunilor le trebuie un răspuns ferm, iar anticorpii vin în primul rând din fiecare societate informată şi educată.
Mulțumesc domnilor profesori, conducerii Universității, Biroului Parlamentului European şi studenților pentru invitație, întrebări, deschidere şi calitatea dezbaterilor. Numai uniți putem face proiectul nostru european mai puternic, pentru binele şi siguranța fiecăruia dintre noi.