Am vorbit în cadrul evenimentului „Media & Democracy – opportunity and challenges in a common European framework” despre provocările cu care se confruntă jurnaliștii

Am vorbit în această dimineață, în cadrul evenimentului „Media & Democracy – opportunity and challenges in a common European framework”, despre condițiile în care activează mass-media europeană, despre provocările cu care se confruntă jurnaliștii și modul în care încercăm să venim cu soluții la acestea prin intermediul Actulului european pentru libertatea presei și Directivei anti-SLAPP. 

M-am bucurat să împart panelul de discuții cu niște profesioniști ai presei, ai mediului academic și instituțiilor europene: Sabina Tsakova, DG Connect; prof. Neli Ognyanova, președinte al Consiliului Național pentru Etică în Jurnalism; Prolet Velkova, Președinte al Consiliului pentru Media Digitală; Oliver Money-Kyrle, reprezentant al Institutului Internațional de Presă și Irina Nedeva, reprezentant special al AEJ-Bulgaria, cărora le mulțumesc pentru prezență și contribuții.

Libertatea presei rămâne o condiție esențială pentru democrație și statul de drept. Fără o presă liberă, independentă, nu putem vorbi cu adevărat despre apărarea interesului public sau despre un control democratic al politicienilor și al autorităților statului. Tocmai de aceea trebuie să luptăm la nivel instituțional pentru ca presa liberă să nu mai fie o excepție de la regulă în peisajul media european, ci gardianul cetățenilor în relația cu oricine încearcă să prejudicieze interesul public. Pentru asta avem nevoie de finanțare națională transparentă și susținere europeană, mecanisme de protecție a jurnaliștilor și oprirea oricărei imixtiuni în politica lor editorială.


Lasă un răspuns

Your email address will not be published.Required fields are marked *