Întrevedere cu ministra suedeză pentru afaceri europene, doamna Jessica Roswell, la Strasbourg

M-am întâlnit ieri la Strasbourg cu ministra suedeză pentru afaceri europene, doamna Jessica Roswell, reprezentanta președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene, cu care am discutat despre audierile organizate de preşedinție în contextul activării art. 7 pentru Ungaria, despre situația statului de drept în Europa, despre derapajele Ungariei și Poloniei în privința respectării drepturilor și libertăților cetățenești și despre paşi concreți de la nivelul Uniunii Europene pentru a-i proteja pe cetățenii noștri de abuzurile unor regimuri iliberale.

Respectarea principiilor și valorilor Uniunii Europene este parte integrantă a calității de stat membru, care vine și cu obligații, nu doar cu beneficiile accesului la piața comună, la fonduri europene, securitate și oportunități de dezvoltare. 

Consiliul are instrumente pentru a putea acționa mult mai ambițios în astfel de situații. Trebuie să existe voința politică de a activa aceste instrumente. Preşedinția suedeză a susținut agenda statului de drept şi sper că următoarele preşedinții să rămână la fel de devotate acestui subiect. Marea întrebare este cum va gestiona Ungaria preşedinția Uniunii Europene, mandat care îi revine în 2024. Eu cred că nu trebuie să preia acest mandat, în condițiile în care ignoră flagrant regulile europene. Dar rămâne de văzut dacă există ambiția politică europeană comună pentru ca un iliberal cu afinități putiniste să nu vorbească, pentru o vreme, în numele tuturor statelor membre ale Uniunii Europene. 


Lasă un răspuns

Your email address will not be published.Required fields are marked *