Negocieri privind noul pachet legislativ pentru combaterea spălării de bani

Scandalul legat de Pandora Papers, ce a presupus dezvăluirea a peste 11,9 milioane de documente, a scos la iveală averile și activitățile ilicite ale mai multor indivizi și entități din întreaga lume, inclusiv 330 de politicieni și oficialități publice, 35 actuali sau foști șefi de stat sau de guvern. 

După aproape 2 ani, noi negociem noul pachet legislativ pentru combaterea spălării de bani cu multă „precauție.”

Această instituție și-a luat deja angajamentul că va lupta pentru sporirea transparenței, a responsabilității și a echității sistemului nostru financiar, pentru adresarea lacunelor care încă permit evaziunea fiscală și spălarea de bani. 

Cer și Consiliului să-și asume același angajament, însă. Mă bazez pe Comisie să ne fie aliat în aceste negocieri. Presupun că toți ne dorim reguli mai puternice, toți vrem ca noua Autoritate Europeană pentru Combaterea Spălării Banilor să fie o instituție solidă, cu responsabilități clare şi resurse suficiente.

Acestea sunt mesajele pe care trebuie să le transmitem prin aceste legi, odată cu lecțiile învățate în urma dezvăluirilor Pandora Papers: Nimeni nu este mai presus de lege. 

Era impunității pentru infracțiuni financiare este aproape de sfârșit. Noi nu vom mai închide ochii la spălarea banilor lui Putin, ai regimurilor iliberale sau ai grupărilor de criminalitate organizată aici, în UE.

Aceasta este aşteptarea publică de la noi. Asta generează credibilitate și demonstrează angajament. Nimic mai puțin de atât.

Scandalul legat de Pandora Papers, ce a presupus dezvăluirea a peste 11,9 milioane de documente, a scos la iveală…

Posted by Ramona Strugariu on Wednesday, 14 June 2023

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.Required fields are marked *