Întrevedere Viktor Orbán și Marcel Ciolacu sau cum se împrieteneşte România cu prietenii Rusiei.

Viktor Orban nu avea ce căuta în vizite de curtoazie la guvern. Marcel Ciolacu trebuie să explice ce înseamnă „începutul unei frumoase prietenii” pe care o anunță Viktor Orban. Dacă e o prietenie de table între doi amici cu simpatii comune sau dacă împrieteneşte România cu prietenii Rusiei. Nu asta este negocierea pentru Schengen, a greşit. Aceea se face la Haga şi la Viena.

Pe Viktor Orban nu l-a invitat MAE la Băile Tuşnad, aşa că este cât se poate de legitim, chiar recomandat, să îi spună să-și vadă lungul nasului. MAE a procedat corect.

Transilvania şi Ținutul Secuiesc sunt România, iar pe frații ortodocşi, dacă tot îi invocă Orban, să nu-şi mai permită să îi înțepe cu bancuri proaste la ei acasă, pentru că ei conviețuiesc în bună pace cu frații lor catolici sau de alte religii, etnii şi naționalități. Iar dacă tot recunoaşte drepturile colective ale minorităților, trebuie să arate acest lucru în primul rând în Ungaria, respectându-le aceste drepturi: minorități religioase, sexuale, etnice, de orice fel. Deocamdată le încalcă flagrant aceste drepturi. Până şi profesorii Ungariei au devenit o țintă, o categorie „periculoasă”, vânată, discriminată şi pedepsită pentru curajul de a-şi exprima liber opinia despre brutalitatea cu care atacă libertatea academică şi vrea să îndoctrineze minți.

Dacă Uniunea Europeană trece prin momente grele şi există un pericol, acela vine de la iliberali precum Orban, care atacă permanent drepturi fundamentale şi îl protejează pe Putin, în timp ce Ungaria este beneficiar net de finanțare europeană.

Nu în ultimul rând, să nu mai mințim. Mai jos avem un flash recent OECD despre situația economică a Ungariei, unde se vede că nu curge deloc cu lapte şi miere, ba dimpotrivă.

Problema cu Viktor Orban este, de fapt, că în loc să găsească câte un premier prin Europa care să îl aşeze în banca lui şi să-i amintească despre ghetourile proprii în care şi-a parcat educația, cultura şi presa, găseşte „isteți” utili precum Marcel Ciolacu, să îi deschidă larg uşa cabinetului, taman când alții sunt foarte prudenți unde şi când îl invită. Iar asta îi dă aripi. Dar trebuie să fii bun ca el, la nivel discursiv şi politic, să poți face asta. Iar Ciolacu nu este.


Lasă un răspuns

Your email address will not be published.Required fields are marked *