Europe=Solidarity

Am inaugurat ieri, în Parlamentul European, expoziția de fotografii “Europe=Solidarity”, un eveniment care nu ar fi fost posibil fără munca a nouă foto-jurnaliști de excepție din România, Ucraina, Republica Moldova și Polonia și sprijinul grupului Renew Europe.

Lumea trebuie să-i cunoască, să le afle poveștile și să le aprecieze munca, iar numele lor sunt: Octav Ganea, Bogdan Buda, Jakub Porzycki, Casian Mitu, Sabin Cîrstoveanu, Adriana Neagoe, Mikhail Kalarashan, Alex Nicodim și Mikhail Palinchak. Mulțumesc, Inquam Photos, pentru tot sprijinul oferit în co-organizarea acestei expoziții-manifest.

În timp ce noi căutam soluții practice pentru a veni în sprijinul refugiațiilor ucraineni, ei experimentau trăiri și emoții greu de descris în cuvinte:

🇺🇦 Frică: de necunoscut, de instabilitate financiară, de gloanțe, de moarte.

🇺🇦 Putere: de a lua decizii foarte grele, de a prioritiza lucrurile elementare, de a depăși orice obstacol care le iese în cale.

🇺🇦 Dragoste: pentru copiii lor, pentru soții și soțiile lor, pentru țara și cultura lor.

🇺🇦 Tristețe și frustrare: pentru tot ce au construit într-o viață și a fost distrus în câteva ore.

🇺🇦 Curaj: curajul de a se întoarce într-o țară aflată sub o permanentă amenințare doar pentru a ajută cumva, pentru a se simți utili, pentru a lupta pentru ceea ce iubesc.

🇺🇦 Solidaritate. Refugiații ucraineni ne-au mulțumit în atâtea moduri frumoase și ne-au învățat să fim uniți, empatici, curajoși.

Și pentru că de multe ori conceptul de solidaritate rămâne abstract, am vrut să îi dau un sens, chiar aici, în inima Europei, prin intermediul acestei expoziții de fotografii cu exemple concrete de solidaritate, la frontiere.

Am avut bucuria și onoarea de a simți tot sprijinul colegilor prezenți, al președintei Parlamentului European, Roberta Metsola, al președintelui Renew Europe, Stéphane Séjourné, care au inaugurat expoziția, precum și al colegilor din delegația României şi din grupul politic, cărora le mulțumesc că au fost alături de noi.

La inaugurare au luat cuvântul doamna ambasador a Republicii Moldova la UE, Daniela Morari, colega noastră, europarlamentara Roza Thun, din Polonia, doamna Iryna Yefremova, șefa-adjunctă a misiunii diplomatice a Ucrainei la UE și domnul Călin Ungur, Reprezentantul Permanent al României în Comitetul Politic și de Securitate al UE. Mesajele lor, puternice şi emoționante, au ilustrat din plin sprijinul acestor țări pentru Ucraina şi solidaritatea de care, cu toții, am dat dovadă. Trebuie să continuăm, până când acest război va fi oprit.