Am votat în Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne Directiva europeană pentru prevenirea și combaterea traficului de persoane și am cerut, alături de colegii din Renew Europe, ca Uniunea Europeană să devină mai vocală în această bătălie inegală cu grupările de criminalitate organizată și să acționeze ca un aliat de încredere pentru victimele unui fenomen care capătă proporții din ce în ce mai mari.
Avem nevoie de campanii transnaționale de conștientizare, avem nevoie de programe educaționale și de informare cu privire la riscurile la care se expun potențialele victime, de o cooperare mai strânsă între autoritățile europene, de formarea profesioniștilor care gestionează cazuri de trafic de persoane, de armonizarea cadrului legislativ european și de un efort comun al nostru, al tuturor, pentru a salva vieți de la moarte, umilință și teroare.
Campania #NuTeLăsaDusă, pe care am lansat-o în 2020, este un exemplu că se poate, că prin implicarea societății civile și a autorităților competente, putem combate acest fenomen. Mai multe detalii despre campanie sunt disponibile în secțiunea de comentarii de mai jos.
Avem nevoie de legi curajoase care să apere femeile şi copiii României și ai Europei, avem nevoie de proiecte care să fie pârghii de sprijin pentru victime și de autorități care să descurajeze și să pedepsească aspru orice grupare de criminalitate organizată care exploatează viața unor ființe nevinovate. Doar așa putem evolua, doar așa putem crea societăți mai sigure, mai echitabile, mai drepte.
Pilonul central al campaniei este site-ul NuTeLasaDusa.ro, un spațiu destinat potențialelor victime ale traficului de persoane, ademenite prin metoda „Loverboy”, dar și prietenilor, familiilor sau apropiaților acestora. Site-ul oferă tuturor celor interesați explicații detaliate despre modul de operare al traficanților și recompune într-o relatare audio povestea reală a unei victime, pornind de la o serie de interviuri cu câteva supraviețuitoare ale fenomenului.