Despre lupta anticorupție și libertatea presei

În timpul vieții lui Daphne – jurnalista malteză asasinată acum 6 ani pentru că a avut curajul să demaşte corupția de la vârful statului – nici măcar un oficial nu a fost urmărit penal pentru faptele de corupție la nivel înalt pe care ea le-a demascat. Niciunul nu a fost urmărit penal de la moartea ei.

Deschid citatul:

„Cauza fundamentală a asasinării majorității jurnaliștilor din Europa – printre ei Jan Kuciak și Daphne – este corupția la nivel înalt. Atâta timp cât există impunitate pentru corupție, vor exista crime împotriva jurnaliștilor. Acțiunea UE acum este esențială pentru a restabili statul de drept și pentru a face din uciderea soției și a mamei noastre primul și ultimul asasinat al unui jurnalist în Malta.

Cu sinceritate, Peter, Matthew, Andrew și Paul Caruana Galizia”

Noi datorăm memoriei lui Daphne, familiei ei, tuturor jurnaliştilor independenţi şi tuturor cetăţenilor noştri nu doar o Directivă puternică anti-SLAPP. Le datorăm integritate, legi pentru combaterea corupției și apărarea statului de drept, transparență. Le datorăm responsabilitate. Le datorăm tot ceea ce acei politicienii vinovați de moartea lui Daphne nu au fost în stare să livreze. Nimeni nu trebuie să moară pentru că dezvăluie adevarul, ci dimpotrivă, trebuie să primească tot sprijinul nostru să o facă. Asta înseamnă respect și aprecierea muncii lor. Mult mai mult decât cuvinte, premii sau orice altceva.

În timpul vieții lui Daphne – jurnalista malteză asasinată acum 6 ani pentru că a avut curajul să demaşte corupția de la…

Posted by Ramona Strugariu on Thursday, 19 October 2023

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.Required fields are marked *