Gata cu spionajul jurnaliștilor!

Au trecut deja câteva luni de când am votat în plen, recomandările în urma scandalului PEGASUS, în care guverne din state ca Ungaria sau Polonia au folosit acest program pentru a spiona jurnaliști, politicieni, diplomați, avocați și oameni de afaceri în scopuri politice și chiar infracționale. Nu avem încă nicio măsură ca urmare a votului dat de Parlament.

Săptămâna trecută un alt scandal a fost scos la iveală, tot cu ajutorul jurnaliștilor de investigație, care au dezvăluit cum companiile europene finanțează și vând dictatorilor programe de supraveghere cibernetică.

Cu ajutorul software-ului Predator, vizați au fost chiar colegi ai noștri, în frunte cu Roberta Metsola, președinta Parlamentului European, dar și Președinta Taiwanului și mulți alți activiști, jurnaliști și cadre universitare.

Întrebările mele sunt:

1. Ce trebuie să se mai întâmple ca să avem reguli la nivel european care să prevină astfel de situații?

2. Cea mai curajoasă abordare privind spionajul de până acum este în Actul european pentru libertatea presei. Comisia a avut curaj, Parlamentul a avut curaj. Întrebarea este: suntem în stare să o păstrăm?

Vă spun că o voi apăra cu orice preț pentru că poate să fie primul pas către o Europă în care încălcarea flagrantă a unor drepturi devine istorie.

Au trecut deja câteva luni de când am votat în plen, recomandările în urma scandalului PEGASUS, în care guverne din…

Posted by Ramona Strugariu on Wednesday, 18 October 2023

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.Required fields are marked *