E-guvernare PSD-PNL de toți banii. Ajută sau încurcă e-factura business-ul autohton?

Este foarte important să sprijinim digitalizarea, avem bani în PNRR pentru digitalizare, e direcția în care merge lumea, este o parte esențială a meseriilor viitorului.

Alfabetizarea digitală trebuie, la rândul ei, susținută în curricula școlară mult mai consistent decât se întâmplă astăzi. Ce nu trebuie să facă guvernarea, în schimb, este să genereze, printr-un proces greoi și forțat, mai multă birocrație, mai multe costuri, mai multă presiune, mai multă frică de necunoscut și, în final, sentimentul adversității față de schimbări bune, la pachet cu scepticismul față de Uniunea Europeană.

Ori, exact asta se întâmplă acum, odată cu măsurile PSD și PNL privind e-Factura, măsuri intrate în vigoare de la 1 ianuarie, pentru că nu suntem în stare să facem digitalizare cu cap!

De ce atâta grabă?
Termenul de implementare agreat cu instituțiile europene este 2026. În Franța, companiile mari intră obligatoriu în sistem în iulie 2024, contribuabilii mijlocii vor fi implicați din 2025, iar cei mici din 2026.

Vă dau un exemplu recent. Guvernul polonez a luat, inițial, o decizie similară cu cea deja aplicată în România. Și-au dat seama rapid însă că fac o imensă eroare și au anunțat că vor amâna implementarea proiectului pentru a asigura un mediu care să nu fie ostil antreprenorilor.

Îi amintesc ministrului Boloș ce spune omologul său din Polonia:
„Ca ministru de Finanțe, nu am doar responsabilitatea încasărilor la buget, ci și stabilitatea și predictibilitatea afacerilor din Polonia!”.

Antreprenorii mici și mijlocii au fost deja grav afectați de majorarea taxelor, o decizie luată tot fără minte și fără o analiză de impact, în mijlocul anului fiscal anterior. Acum, peste noapte, li se livrează o nouă durere de cap.

Este clar că sistemul are nevoie de îmbunătățiri, de timp, pentru o implementare corectă de ambele părți. Eu le cer premierului Ciolacu și ministrului Boloș să amâne obligativitatea sistemului e-Factura pentru antreprenorii mici și mijlocii și să adopte o implementare graduală a sistemului, până în 2026, cu o platformă dedicată pentru sprijin şi semnalarea erorilor, cu încetarea practicilor de tipul „electronic, dar la ghişeu”, cu campanii de promovare şi explicare a acestor măsuri. Este timp. Au resurse. Nu UE este de vină, ba dimpotrivă. Cum înțeleg ei să implementeze ce decidem împreună (inclusiv România) în UE reprezintă o problemă.

Editorialul meu este disponibil aici.


Lasă un răspuns

Your email address will not be published.Required fields are marked *