Avem legislație europeană pentru protejarea jurnaliștilor!

Avem legislație europeană pentru protejarea jurnaliștilor!

Parlamentul European a adoptat astăzi Actul european pentru libertatea presei, dosar pentru care sunt raportoare a Comisiei pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne, și pe care l-am promis încă din campania electorală din 2019!

Jurnaliștii au acum un aliat, un set de instrumente care îi protejează, le sporește independența și îi ajută să facă față provocărilor, interferențelor și presiunii cu care se confruntă adesea la locul de muncă. Acest regulament este şi un răspuns pentru Orbán, Fico, Janša, Putin și toți cei care doresc să transforme mass-media în propriile instrumente de propagandă și să destabilizeze democrațiile noastre.

Niciun jurnalist nu ar trebui să se teamă vreodată de orice fel de presiune atunci când își face munca și informează cetățenii. Presa liberă este gardianul democrației şi a patra putere în orice stat de drept funcțional.

Ce prevede noua legislație?

👉🏼 Autorităților le va fi interzis să facă presiuni asupra jurnaliștilor pentru ca aceștia să își dezvăluie sursele.

👉🏼 Pentru a împiedica folosirea în scopuri politice a mijloacelor publice de informare în masă, conducătorii lor și membrii consiliilor lor de administrație vor trebui aleși prin proceduri transparente.

👉🏼 Pentru ca publicul să știe cine controlează mass-media și ce interese ar putea influența relatările de presă, toate trusturile media vor avea obligația să publice informații despre structura lor de proprietate.

👉🏼 Furnizorii de servicii mass-media vor avea obligația să informeze publicul și despre fondurile primite ca publicitate de stat și despre ajutoarele financiare de stat, inclusiv de la țări din afara Uniunii.

👉🏼 Facebook, X sau Instagram nu vor mai putea restricționa arbitrar sau să elimine conținutul mass-media independent de pe platformele lor.


Lasă un răspuns

Your email address will not be published.Required fields are marked *