Vom avea o agenție europeană pentru problematica drogurilor mai puternică

Ieri am încheiat ziua de lucru cu o victorie importantă pentru cetățenii europeni. După mai bine de un an de lucru pe dosarul privind revizuirea mandatului Centrului European de Monitorizare a Drogurilor și Toxicomaniei (EMCDDA), vom avea o Agenție europeană mai puternică, care va lupta mult mai eficient împotriva dependențelor cauzate de consumul de droguri. 

Sunt raportoare permanentă a Renew Europe pentru problematica drogurilor. Ieri seară, după câteva runde importante de negocieri cu Consiliul, am obținut un acord privind transformarea EMCDDA – fosta agenție a UE responsabilă cu cercetarea consecințelor drogurilor – într-o entitate puternică, cu un mandat sporit, echipată cu resursele și instrumentele necesare pentru a acționa concret, dincolo de statistici și sondaje, în direcția combaterii consumului de droguri. 

Am adus la Bruxelles și pus pe masa Parlamentului European toate propunerile care au reieșit în urma consultărilor transpartinice pe care le-am găzduit la Bistrița și Zalău, toamna trecută, în prezența cetățenilor, tinerilor, mass-media, autorităților publice și organizațiilor de profil.

Concret, printre măsurile pe care le-am propus și care au trecut de negocierile cu Consiliul se numără colaborarea strânsă cu societatea civilă și cu ONG-urilor de profil, implicarea Republicii Moldova și a celorlalte state candidate în procesul de prevenție și combatere a fenomenului și consolidarea dimensiunii de gen. 

Va fi un efort comun pe care am toată încrederea că noua agenție îl va face cot la cot cu statele membre. Continuăm! 


Lasă un răspuns

Your email address will not be published.Required fields are marked *