Suntem cu un pas mai aproape de aderarea Uniunii Europene la Convenția privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și violenței domestice. Este un moment istoric, după 10 ani de eforturi susținute pentru ca acest demers să devină realitate.
Am votat astăzi, în cadrul comisiilor reunite LIBE și FEMM, pentru aderarea cât mai rapidă a Uniunii și a tuturor statelor membre la Convenția de la Istanbul și pentru creșterea cooperării judiciare la nivel transfrontalier pe subiecte ce țin de violența împotriva femeilor.
În România, în 2022, Poliția Română a intervenit în peste 81.000 de cazuri de violenţă domestică, fiind emise peste 12.000 de ordine de protecţie provizorii. Aceste date ne arată că numărul faptelor penale semnalate în domeniul violenţei domestice a crescut cu 13,4%, faţă de anul 2021. Din totalul acestor cazuri, peste jumătate s-au petrecut la domiciliu, însemnând că pentru zeci de mii de femei, cuvântul „acasă” trezește sentimente de frică și de pericol, în loc să le ducă cu gândul la siguranță și confort.
Tăcerea înseamnă complicitate.
Combaterea violenței de orice fel trebuie să fie un subiect asumat de toate partidele politice, de autoritățile și instituțiile statului.
Am lucrat în ultimele luni, alături de colegele și colegii din REPER, de societatea civilă și experți și experte în politici de gen, la identificarea principalelor probleme cu care se confruntă femeile din România și am pregătit soluțiile REPER, pe care le vom lansa în curând, împreună cu o campanie în care să vorbim împreună despre o societate aşa cum ne-o dorim: egală, liberă, europeană, fără teama pentru ziua de mâine, o societate în care agresivitatea şi abuzul să nu îşi aibă locul.