Sunt raportoare a Comisiei pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE) a Parlamentului European pentru directiva anti-SLAPP

Europa livrează. Noi ne ținem de cuvânt, aşa cum am făcut cu fiecare angajament de campanie. Ieri am făcut un pas mare către o Directivă anti-SLAPP puternică, o lege care să protejeze jurnaliştii şi activiştii de procese strategice îndreptate împotriva lor. Acum 4 ani, propunerea aceasta era doar un vis pentru care am promis că voi lupta în campania electorală de la alegerile europarlamentare, cu toate resursele şi credința pe care o am în presa liberă. Astăzi, sunt raportoare a Comisiei pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE) a Parlamentului European pentru această directivă, după ani de muncă de convingere pentru importanța ei vitală, dacă ne dorim o Europă mai democratică. 

Ieri, Comisia LIBE a adoptat cu o majoritate covârşitoare textul pentru care sunt raportoare. A fost greu, dar am reuşit să avem susținerea tuturor grupurilor politice (mai puțin conservatorii şi extremiştii).

Ce înseamnă Directiva anti-SLAPP?
De multe ori, baroni locali, oligarhi sau politicieni se folosesc de puterea și influența lor pentru a reduce la tăcere presa și a descuraja implicarea publică a ONG-urilor prin intermediul unor procese în instanță, nejustificate, abuzive sau fără un temei legal, procese cunoscute drept „SLAPP-uri” („strategic law suits against public participation”/ „acțiuni strategice în justiție împotriva mobilizării publice”). 

Fac acest lucru tocmai pentru a-i ține departe pe cei mai curajoși în căutarea adevărului de afacerile lor ilegale, de diferite acte de corupție, abuz, tentative de spălare de bani. Practic, se folosesc de instanțe şi de efectul pe care îl are o cerere de chemare în judecată pentru sume foarte mari asupra unui om cu mijloace materiale normale sau chiar modeste pentru a împiedica, cenzura și chiar pedepsi pe oricine care ar îndrăzni să caute adevărul despre aceste ilegalități. Propunerea legislativă de acum adresează aceste abuzuri şi vine cu sprijin pentru victime.

Ce am obținut în textul de acum şi trebuie să apărăm mai departe?
În primul rând, am creat un mecanism prin care orice proces de tip SLAPP cu o componentă transfrontalieră, indiferent că e unul vădit nefondat sau abuziv, să fie respins de instanță dintr-o fază incipientă, tocmai pentru a nu mai crea niciun fel de prejudiciu victimelor și de a nu mai exercita presiune asupra lor, lucruri care de multe ori îi costă cariera, sănătatea, aproape toate resursele pe care le au.

În plus, am cerut măsuri suplimentare de sprijin pentru victime prin:

✅ crearea unor puncte naționale de informare;

✅ alocarea de fonduri naționale dedicate pentru sprijinul financiar al victimelor;

✅ organizarea unor campanii de conștientizare și crearea unor sisteme clare pentru colectarea datelor privind SLAPP-urile.

Statele membre au datoria de a transpune aceleași prevederi si garanții procedurale și în cazul legislației naționale atunci când e vorba de procese interne de tip SLAPP. 

Textul adoptat va fi negociat cu Comisia pentru afaceri juridice (JURI), votat în plen și apoi încep negocierile cu Consiliul. Trebuie să apărăm versiunea curajoasă a Parlamentului până la capat.


Lasă un răspuns

Your email address will not be published.Required fields are marked *