Eliminarea pensiilor speciale e o farsă PSD.

Se pare că celebra gafă de săptămâna trecută a premierului Ciolacu, potrivit căruia „România trece de la fapte la vorbe” nu e cu nimic mai departe de adevăratele intenții ale actualei coaliții de guvernare. 

În mod normal, mi-aș fi dorit să salut votul dat astăzi de majoritatea parlamentară în privința eliminării pensiilor speciale ale deputaților și senatorilor. Pentru că da, pensia oamenilor politici trebuie calculată după același principiu al contributivității, la fel ca a oricărui alt român. Și aș fi făcut-o cu toată deschiderea, mai ales dacă nu ar fi fost vorba de o demonstrație iresponsabilă de PR politic și un joc periculos pentru viitorul acordării fondurilor din PNRR destinate României. 

Partidul REPER a atras atenția opiniei publice, încă de la primele ore ale dimineții, că PSD a plasat mai multe capcane de tehnică legislativă menite să facă din proiectul de eliminare a pensiilor speciale unul neconstituțional. Astăzi, s-au folosit practic de același model de succes pe care l-au mai validat și în 2021, atunci când Curtea Constituțională a intervenit și a dispus revenirea la situația anterioară votului din plen. 

PSD s-a folosit astfel de o procedură accelerată, dezbaterea proiectului nefiind anunțată public, așa cum o cerea legea. În același timp, proiectul votat astăzi nu menționează nimic despre ce urmează să se întâmple cu parlamentarii care au ieșit deja la pensie – dacă mai încasează sau nu pensia specială. Toate acestea reprezintă un temei suficient de puternic care să permită Curții Constituționale să respingă acest proiect de lege, iar anularea pensiilor speciale să fie din nou o păcăleală pentru cetățenii onești ai României. 

Colegii mei parlamentari din REPER au propus rapid un amendament care să îndrepte aceste vulnerabilități, tocmai pentru ca eliminarea pensiilor speciale ale deputaților și senatorilor să se facă în mod real, așa cum o cer românii de ani buni și Comisia Europeană. 

Dacă actuala majoritate parlamentară își dorea cu adevărat eliminarea pensiilor speciale, atunci astăzi s-ar fi votat proiectul depus de REPER în acest sens, în urmă cu câteva luni, la care colegii noștri juriști au lucrat cu atenție, tocmai pentru ca posibilitatea declarării proiectului de lege ca fiind neconstituțional să fie imposibilă, iar pensiile speciale să devină istorie pentru aleșii neamului.


Lasă un răspuns

Your email address will not be published.Required fields are marked *