Consultare cu mai multe reprezentate din România ale Centrului pentru drepturi reproductive

Am avut în această după-amiază o consultare foarte bună cu mai multe reprezentate din România ale Centrului pentru drepturi reproductive – un consorțiu european de organizații ale societății civile din România, Ungaria, Polonia și Slovacia – cu privire la provocările cu care se confruntă refugiatele din Ucraina în ceea ce privește accesul la serviciile medicale şi de sănătate reproductivă din statele membre, inclusiv din România. Am discutat și despre educația sexuală, accesul la metode contraceptive, combaterea violenței sexuale și situația precară cu care se confruntă atât refugiatele din Ucraina, cât şi femeile din România când vine vorba despre aceste subiecte. 

Felul în care arată planul pentru sănătate reproductivă sau pentru combaterea violenței domestice dintr-o țară spune mult despre nivelul ei de civilizație, respectul pentru drepturi fundamentale şi angajamentul pentru egalitate de gen pe care şi-l asumă, în mod concret. Reîntâlnirea cu aceste doamne formidabile, extrem de curajoase și determinate, din cadrul Centrului FILIAAsociația Moașelor Independente și organizației A.L.E.G. care luptă zi de zi pentru promovarea drepturilor femeilor din România și din Europa, precum și pentru combaterea violenței domestice și a discriminării pe criterii de gen, îmi aminteşte de fiecare dată câte avem de făcut încă, în România, pentru această agendă, dar şi că există oameni pe care ne putem baza, dacă există voința politică reală de a face lucruri.

Sănătatea şi independența unei femei sunt fundamentale pentru echilibrul şi mersul înainte al oricărei societăți. Ar trebui să ne pese nu pentru că sunt „la modă” sau pe vreo agendă europeană şi internațională, ci pentru că țin de esența civilizației, a unei lumi în care ne simțim în siguranță şi în care suntem parteneri egali. 

De curând, consorțiul a lansat și un raport sociologic pe marginea acestor tematici, care poate fi descărcat în mod gratuit accesând linkul din primul comentariu. 

Vă mulțumesc, doamnelor, pentru discuție, pentru propuneri și pentru toată munca susținută pe care o depuneți zi de zi. Cu orice o pot sprijini, o voi face, atât eu, cât şi colegii mei din Parlamentul României.


Lasă un răspuns

Your email address will not be published.Required fields are marked *