M-am întâlnit astăzi cu un grup de jurnaliști din 10 state membre – inclusiv din România – cu care am discutat despre prevederile Directivei anti-SLAPP, precum și despre ultimele evoluții legate de adoptarea Legii europene pentru libertatea presei, subiecte pentru care sunt responsabilă în calitate de raportoare a Parlamentului European în Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE).
Pentru mine, consultările și întâlnirile de informare cu cetățenii și cu reprezentanții categoriilor profesionale pentru care creăm legislație sunt esențiale pentru tot procesul decizional și motivul pentru care suntem aici. Tocmai de aceea, de la preluarea dosarelor, m-am consultat cu zeci de jurnaliști, cu reprezentanți ai companiilor media și cu orice entitate care a dorit să-și transmită propunerile sau punctele de vedere.
Presa este a patra putere in stat și garanția noastră că democrația și statul de drept funcționează în beneficiul oamenilor și nu al diferitelor grupuri de interese. Au fost multe cazuri, inclusiv situația recentă legată de condițiile inumane în care sunt ținuți seniorii României, pe care presa le-a investigat cu mult profesionalism și le-a dezvăluit pentru ca autoritățile să facă dreptate și opinia publică să cunoască abuzurile comise de unii politicieni sau disfuncționalitățile din sistem care trebuie corectate.
Acesți oameni au nevoie la rândul lor de protecție, de mecanisme care să le asigure integritatea și de instrumente prin care să-și poată proteja sursele. Pentru asta trebuie să luptăm, pentru ei și pentru viitorul democrației așa cum o știm.