Vot în Parlametul European privind propunerea de directivă anti-SLAPP 

Parlamentul European a votat astăzi, cu o majoritate covârșitoare, în favoarea Directivei anti-SLAPP, un dosar legislativ important pentru tot ce înseamnă democrație și libertatea de exprimare, pentru care am militat încă de la începutul mandatului, am muncit mult să devină realitate și la care am contribuit în calitate de raportoare a Parlamentului European pentru componenta LIBE.

Vorbim de o Directivă europeană care propune soluții concrete privind descurajarea procedurilor judiciare vădit nefondate sau abuzive împotriva jurnaliștilor și a apărătorilor drepturilor omului. Ce ne dorim practic prin această Directivă este să descurajăm dintr-o fază incipientă orice proces în instanță nefondat, care de multe ori se traduce prin timp pierdut, bani cheltuiți și o presiune uriașă pentru jurnaliștii și reprezentanții societății civile care au curajul să dezvăluie ilegalitățile din sistem.

Salut semnalul puternic pe care plenul Parlamentului European l-a dat prin votul de astăzi pentru susținerea libertății și pluralismului mass-media, pentru descurajarea tentativelor de intimidare și pentru sprijinul arătat lucrătorilor din presă.

Jurnalismul înseamnă mai mult decât simpla furnizare de servicii: înseamnă democrație, libertate, luptă pentru adevăr. Pentru asta am votat astăzi. Sper că forma finală a Directivei să fie cel puțin la fel de curajoasă ca cea votată astăzi în Parlament.


Lasă un răspuns

Your email address will not be published.Required fields are marked *