Jongleriile PSD cu pensiile speciale

Jongleriile PSD cu pensiile speciale nu mai păcălesc pe nimeni. PSD a făcut o reformă de ochii lumii a pensiilor speciale, lăsând în mod voit portițe neconstituționale.

Decizia Curții Constituționale privind modificările aduse la pensiile magistraților nu face decât să confirme avertismentele partidului REPER, exprimate încă de la începutul acestui an.

„Reforma PSD-PNL” a fost menită să păcălească temporar Comisia Europeană, bifând formal angajamente din PNRR, dar asumând neconstituționalitatea unora dintre soluțiile propuse. O astfel de abordare confirmă nu doar lipsa de viziune a actualului Guvern, ci şi lipsa de onestitate a Coaliției.

Pe de altă parte, un sistem judiciar funcțional trebuie să asigure predictibilitate, rapiditate şi calitatea actului de justiție şi să aibă resursa umană necesară cu care să facă aceste lucruri. O carieră de magistrat este în plină desfăşurare la 47 de ani, pensionarea lasă un gol în sistem cu efecte importante pentru funcționalitatea şi eficiența lui. Sunt mulți magistrați în România care consideră că situația de acum, dincolo de cerințele europene de reformă, şubrezeşte sistemul de justiție, nu îi face un bine. Iar dincolo de orice discuții privitoare la pensii, magistrații trebuie să fie nu doar independenți, ci și respectați în societate. Respectul nu este oferit unilateral de către stat prin beneficii materiale, ci este în primul rând câștigat prin activitatea de zi cu zi a judecătorilor și procurorilor. Din păcate, decizii recente precum cea din cauza Ursu, controversele de integritate cu privire la nume vârf ale magistraturii, dar și grevele repetate care lasă dosare nesoluționate, nu sunt de natură să creeze încredere. Justiția, dincolo de a fi a treia putere în stat, este un serviciu public pus în slujba cetățenilor, iar acest lucru trebuie asumat inclusiv de magistrați.


Lasă un răspuns

Your email address will not be published.Required fields are marked *