Actul european pentru libertatea presei

Jurnaliștii sunt începând de astăzi cu un pas mai aproape de un cadru de lucru mai sigur, care să le garanteze independența, siguranța și protecția surselor. Parlamentul European a adoptat astăzi, cu o majoritate covârșitoare, Actul european pentru libertatea presei, una dintre cele mai curajoase propuneri legislative pentru susținerea presei libere.

Sunt raportoare a Parlamentului European pentru Comisia LIBE la acest regulament. Am vrut un text puternic, care să garanteze independența editorială, să descurajeze imixtiunile politice, tentativele de hărțuire și de intimidare, precum și folosirea programelor de spionaj împotriva oamenilor din presă. Astăzi, în textul Parlamentului, toate aceste obiective au fost atinse.

Emilia Șercan este doar un exemplu de jurnalist român puternic, independent, care a rămas în picioare și și-a continuat activitatea în ciuda presiunilor uriașe și a episoadelor multiple de hărțuire la care a fost supusă, şi care continuă până astăzi. La fel ca ea sunt sute de alți jurnaliști care își riscă viețile pentru binele democrației.

Jurnaliștii nu pot lucra cu teama că a doua zi ei sau familiile lor vor cădea victime mafiei, politicienilor corupți sau grupurilor de interese pe care le investighează. Munca lor este vitală pentru orice democrație funcțională. În fiecare dimineață, politicienii caută, la rândul lor, ştiri de calitate şi informații pe care îşi bazează activitatea. Atunci ar trebui să fie primii care înțeleg importanța presei libere şi a luptei pentru adevăr, chiar şi atunci când nu le convine.

Jurnaliștii sunt începând de astăzi cu un pas mai aproape de un cadru de lucru mai sigur, care să le garanteze…

Posted by Ramona Strugariu on Tuesday, 3 October 2023

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.Required fields are marked *