Intervenție în plenul Parlamentului European despre situația statului de drept în Slovacia

În loc să promită că pune capăt ajutorului militar pentru Ucraina și să critice sancțiunile împotriva Rusiei sau integrarea europeană a Ucrainei și Moldovei, premierul Fico ar trebui să repare problemele grave pe care Slovacia le are din cauza regimului său.

Sub conducerea domnului Fico, Slovacia a devenit o provocare pentru politica externă a Uniunii și o amenințare pentru statul de drept. Revizuirea codului penal propusă săptamâna trecută a scos în stradă mii de cetățeni slovaci.

Premierul a măturat, la propriu, din calea sa instituțiile cheie anticorupție și pedepsele pentru infracțiunile de corupție. Asta expune Slovacia activării mecanismului de condiționalitate.

Cetățenii Slovaciei nu merită asta. Domnul Fico se poartă ca dușmanul democrației, nu ca prietenul ei. Sunt alături de cetățenii slovaci și îi rog să își apere justiția, instituțiile independente și mecanismele care protejează statul de drept până la capăt. Iar dacă domnul Fico este nemulțumit de libertatea oamenilor din propria țară, să se mute la reședința prietenului său bun, Viktor Orban, în Ungaria.

În loc să promită că pune capăt ajutorului militar pentru Ucraina și să critice sancțiunile împotriva Rusiei sau…

Posted by Ramona Strugariu on Wednesday, 13 December 2023

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.Required fields are marked *