De ce avem nevoie de Actul european pentru libertatea presei?

De ce avem nevoie de Actul european pentru libertatea presei, pe care l-am negociat ca raportoare LIBE şi care este o mare realizare a partidului REPER şi a grupului Renew Europe?

Într-un singur an, PSD și PNL au cumpărat știri favorabile în valoare de aproape 25 milioane de euro. E şocant, dar real. Suma totală, cheltuită din bani publici de către coaliția de guvernare pentru a da bine în presă, este egală cu cât a costat finalizarea spitalului construit de Asociația „Dăruiește Viața”.

Aceste practici sunt imorale, nu sunt asumate (majoritatea articolelor nu poartă marcaj publicitar), fac rău jurnaliștilor, alimentează conturile unor „băieți deștepți” și vor deveni, în curând, ilegale. Ciolacu și Ciucă au secretizat destinația banilor de la AEP și nu vor să transparentizeze aceste condiționări financiare ale instituțiilor mass-media.

Actul european pentru libertatea presei, recent adoptat, prevede reglementarea modului prin care autoritățile guvernamentale pot cumpăra publicitate plătită de la presă. În plus, imixtiunile politice din presă vor avea consecințe juridice.

Îmi pun întrebarea dacă tot acest balast, plătit pentru a fi prezentat drept conținut editorial, are vreun efect și dacă nu era mai util pentru pesediști și peneliști, ca lovitură de imagine, să doneze banii pentru construirea unui spital. Sau cel mai bine să își îndeplinească promisiunile din programul de guvernare și să vedem spitalele promise ani și ani de zile.

Şi de asta suntem săraci. Şi săraci şi mințiți. Când îți îndeplineşti promisiunile politice, nu mai e nevoie să „dai bine” în presă, cu mită şi minciuni. Presa va vorbi oricum despre ce ai făcut. Când nu ai ce spune, arunci cu bani şi distrugi democrația.


Lasă un răspuns

Your email address will not be published.Required fields are marked *