Dezbatere „Discursul urii și declinul democratic”

De ce a devenit ura un agent electoral? De ce atâția oameni din jurul nostru aderă la manifestarea urii față de semeni? De ce ajungem să ne urâm fiecare pe fiecare și să dăm vina pe celălalt că ne urăște? Cum ne afectează discursul urii drepturile și libertățile? Ce continuăm să urâm și cum se inventează forme noi de ură? De ce este democrația în pericol atunci când agenți publici (politicieni, influenceri, media) fac din ura între membrii societății motorul succesului lor?

Dezbaterea organizată de Institutul Repere pentru Democrație își propune să analizeze conexiunile dintre discursul urii și declinul democratic, mai exact modul în care acesta poate afecta instituțiile, procesele democratice, precum și drepturile persoanelor cu atât mai mult suntem într-un an electoral.

Ne propunem să începem cu o sesiune în care vom explora alături de invitatele și invitații noștri semnificațiile acestui tip de discurs și trăsăturile distinctive, modalități de a-l defini, precum și ceea ce prevăd standardele internaționale referitor la discursul urii.

În a doua parte ne vom opri asupra actorilor care emit în societate acest tip de discurs și vom examina situații contemporane în care discursul urii a contribuit la deteriorarea valorilor democratice.

Vom încheia această primă dezbatere cu o reflecție asupra soluțiilor și abordărilor preventive introducând în conversație rolul diferiților actori (partide politice, jurnaliști, societate civilă, producători de conținut ș.a.) care pot colabora pentru a promova un discurs public sănătos și a consolida valorile democratice.

De ce a devenit ura un agent electoral? De ce atâția oameni din jurul nostru aderă la manifestarea urii față de semeni?…

Posted by Ramona Strugariu on Saturday, 10 February 2024

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.Required fields are marked *