Comemorare Ziua dezrobirii romilor la Târgu Mureș

Am încheiat ziua de ieri la Târgu Mureș, alături de Dragoș Pîslaru, colegii din REPER Mureș și Asociația Mișcarea Romilor Unită, cu ocazia comemorării Zilei dezrobirii romilor.

Am făcut o trecere în revistă a problemelor locale, am discutat soluții pentru dezvoltarea comunitară, am vorbit despre participarea tinerilor romi la viața socială, culturală și politică și am asistat la prezentarea Memorandumului Romilor din județul Mureș.

A fost o seară excelentă, plină de idei, entuziasm şi dezbateri constructive despre incluziune și reprezentare politică, o seară în care am vizionat „Bilet de iertare”, primul film despre sclavia romilor din perspectivă romă, scris și regizat de Alina Şerban, actriță de renume european şi prima regizoare romă din România. Vi-l recomand din tot sufletul şi îi mulțumesc Alinei Şerban pentru implicare şi pentru tot ce face pentru comunitatea ei.

Rasismul este convenabil atunci când nu ne străduim să înțelegem de ce acest grup etnic este marginalizat, atunci când ne căutăm motive să nu ieşim din confortul bulei noastre mici şi să privim în jur. Astăzi, când discursul extremist capătă putere, avem datoria de a lupta cu şi mai mult curaj împotriva oricărei forme de discurs instigator la ură, de a combate înverșunarea pe care unii politicieni populiști ne-au insuflat-o unul împotriva celuilalt și a de a înțelege că dincolo de nuanțe, suntem la fel.

Încă există în România europeană a anului 2024 ghetouri, copii romi care merg la şcoală în clase separate de ceilalți copii din comunitate, saloane şi secții de maternitate doar pentru mamele rome. E inuman, imoral şi discriminatoriu, iar aseară am auzit vocile puternice ale acestor oameni spunând „Stop! E de ajuns!”. Dar am văzut şi căldură, putere, frumusețe, dorință de a face lucruri, comunitate.

Suntem la fel de cetățeni. Avem aceleaşi drepturi şi obligații, toți.


Lasă un răspuns

Your email address will not be published.Required fields are marked *