Liber la traseism, jos pluralismul politic şi partidele noi! Asta spune Ordonanța de urgență publicată astăzi, un mare OUG 13 al democrației româneşti.
Legile electorale devin comedii tragice pentru democrație. Nu vom putea păzi votul, dar ajutăm AUR.
Mai mult, în era digitalizării, Ordonanța Guvernului Ciolacu, cu rol de reglementare a procesului electoral din 9 iunie (a se citi „modificări de tip interesul poartă fesul” ale legii electorale 33/ 2007), ne propune bararea cu pixul a rubricilor care conțin numele alegătorilor care își exprimă opțiunea de vot la un singur scrutin.
Da, ați citit bine, președinții secțiilor de vot își vor exersa veleitățile de desen artistic, și asta pentru că OUG prevede că „la alegerile din data de 9 iunie 2024, în secțiile de votare din țară, alegătorii votează în aceleaşi secţii de votare, în acelaşi interval de timp, cu aceleaşi ştampile cu menţiunea «VOTAT», pe buletine de vot separate”, iar dacă aceștia nu vor să voteze atât pentru alegerile locale, cât și pentru cele europarlamentare, numele lor trebuie „tăiat cu pixul” pe lista aferentă refuzului de a vota. Aș îndrăzni să întreb de ce eu, cetățeanul, nu pot să votez dimineața la locale și după-amiază la europarlamentare, dar mai bine vă provoc să vă imaginați ce greșeli sau câte fraude se vor comite „din pix”.
Mai departe, deși legea din 2007 stipula clar prezența în birourile electorale și în comisiile de vot a reprezentanților partidelor care au membri în Parlamentul European (cazul partidului REPER), Partidul Comasat Român a hotărât să ne scoată de peste tot, decizând că au prioritate partidele care au grup parlamentar la București (ce legătură au ele cu alegerile europarlamentare?), cu excepția secțiilor din diaspora, unde au uitat să modifice conținutul legii. Penibil, dar adevărat!
Mai mult, pentru a desăvârși opera, Partidul Comasat Român are tupeul de a repartiza reprezentanții partidelor „în ordinea descrescătoare a numărului de mandate de parlamentar obținute în 2020”, pe scurt algoritmul din Parlamentul României determină supravegherea votului pentru Parlamentul European. Mai simplu spus, în comisii intră comasații, reprezentantul UDMR și apoi, dacă mai sunt locuri, restul partidelor.
Se dovedește, încă o dată, că pentru Partidul Comasat Român nu contează neapărat cine și cum votează, dar este foarte important cine numără și cine supraveghează procesul electoral. Iar aceste alegeri nu sunt despre interesul public, nici despre reprezentare. Sunt despre o gaşcă versată şi fără scrupule care a capturat România.