Comemorăm 78 de ani de la eliberarea lagărului nazist Auschwitz-Birkenau

Comemorăm astăzi 78 de ani de la eliberarea lagărului nazist Auschwitz-Birkenau și onorăm memoria milioanelor de victime ale urii, antisemitismului, xenofobiei, homofobiei, discriminării și violenței motivate de apartenența la etnie, religie, orientare sexuală sau ideologie politică.

Holocaustul a fost unul dintre cele mai sumbre episoade din istoria umanități, o lecție pe care toți liderii politici trebuie să o învețe şi pe care să nu o mai repete niciodată.

Discursul instigator la ură, extremismul și discriminarea nu își au locul într-o societate democratică și europeană. Pentru a le opri, trebuie să ne educăm împreună şi să construim tot împreună, cetățeni, societate civilă, politicieni, autorități ale statului, acea societate a binelui și a egalității dintre oameni, în care drepturile și libertățile fundamentale sunt respectate.

Ieri, într-o ceremonie specială organizată în plenul Parlamentului European, președintele Statului Israel, domnul Isaac Herzog, a punctat: „Antisemitismul, ca o boală autoimună, a făcut ca Europa să-şi atace propriul ADN”.

Nu vom uita niciodată și ne vom aminti mereu această lecție importantă a istoriei.


Lasă un răspuns

Your email address will not be published.Required fields are marked *