Ce înseamnă politica la nivel european?

Despre sensul politicii în ultimele ore. 

Marți m-am trezit la 6 am. La 7:00 eram în drum spre Parlament, la 8:00 la micul dejun organizat de grupul Renew Europe pentru alinierea a două comisii grele – cea pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE) şi pentru afaceri economice și monetare (ECON) – pentru dosarele de combatere a spălării de bani.

1000 +/- amendamente pentru fiecare dosar, o saga tehnică şi disruptivă politic în toate sensurile, cu viziuni greu de reconciliat. La 9:00 eram în drum spre altă întâlnire, la 10:00 în birou pentru pregătirea dosarului de vot, la 11:00 în call-uri acasă în România, la 12:00 la vot în plen. La 14:00 începea şedința de negociere pentru Regulamentul cu privire la combaterea spălării de bani şi a finanțării terorismului, dusă la capăt cu bine, după aproape două ore de foc. La 15:45 eram în cabinetul comisarei Vera Jourova, să discutăm despre Actul european pentru libertatea presei, unde sunt raportor al Parlamentului European pentru Comisia LIBE. La 16:25 eram în grupul de lucru Renew prezentând dosare din sfera justiție/anticorupție/combaterea criminalității organizate şi a spălării de bani. La 17:15 prezidam şedința de negociere pentru descărcarea de gestiune a agențiilor europene din zona de justiție şi afaceri interne ale Uniunii, pentru care sunt raportor al Parlamentului European. La 19:00 am ajuns la şedința de grup politic, la 20:00 eram în call de organizare REPER. La 23:00 am pornit spre casă.

Am parcurs dosarele pentru miercuri, am răspuns la mesaje.

La 02:00 am terminat. La 6:00 m-am trezit. La 7:30 am plecat spre Parlament, la 8:00 începea întâlnirea cu organizații media din Europa pentru propunerile legislative legate de libertatea presei. La 10:00 eram în birou, cu 2 dosare complicate în față, pentru care negocierea începea în câteva ore. Am pregătit şi discursul de plen. La 12:00 eram la vot. La 14:30 am început şedința de negociere a dosarului privind înființarea Autorității europene pentru combaterea spălării banilor (AMLA), unde sunt raportor Renew. La 16:15 deschideam şedința de negociere pentru Directiva a 6-a privind combaterea spălării banilor şi a finanțării terorismului, tot ca raportor Renew, prezentând o poziție mult mai ambițioasă pentru accesul presei şi societății civile la registrele de beneficiari reali, după decizia CJUE. 

La 18:20 luam cuvântul în plen. La 18:45 am avut 40 de minute de pauză. 
La 19:25 porneam spre o întâlnire excelentă pe care am avut-o cu membri şi simpatizanți Reper din Franța, împreună cu Dragoş Pîslaru. La 23:40 am ajuns acasă. 

Multe dintre zilele noastre arată aşa.

Are sens? Da. Are tot sensul din lume. Pentru că nu este despre noi. Este despre voi şi ce înseamnă un mandat de reprezentare. Afară se simte că vine primăvara, aşa, pe întuneric şi pe frig. Îmi doresc enorm să o simtă şi România, într-o bună zi. 


Lasă un răspuns

Your email address will not be published.Required fields are marked *