Intervenția mea din deschiderea Adunării Generale REPER

Intervenția mea din deschiderea Adunării Generale REPER de astăzi.

Pe noi ne împinge istoria de la spate atunci când ar trebui să devenim mai relevanți geopolitic, mai puternici economic, mai prezenți.

Știți de ce România nu este auzită la Bruxelles și nu are un cuvânt ferm de spus despre viitorul Europei? Pentru că Guvernul României tace la Bruxelles. Nu are propuneri, viziune, idei, tace așa cum o face și acasă, atunci când vine vorba despre marile transformări digitale sau de pe piața muncii, investiții, reforme, felul în care pregătim economia pentru aceste transformări, schimbările din educație care să adapteze România la ritmul accelerat al Europei. Inclusiv Uniunea Europeană are nevoie de această perspectivă, de această dezbatere și de contribuții proaspete.

Nu suntem doar în faliment de viziune și dezvoltare, suntem și în faliment moral. Suntem o țară în care jurnaliștii care deconspiră plagiatori sunt hăituiți. Aceeași țară în care PSD a cheltuit 20 de milioane de euro în 2 ani pentru „presă și propagandă”, jumătate din suma alocată de la bugetul de stat, bani direcționați mai ales către site-urile televiziunilor, pentru că nu putea face contracte direct cu televiziunile în afara campaniei. Același PSD a cheltuit 16.500 de euro pe un articol de 300 de cuvinte în presa austriacă – scrisoarea deschisă a lui Marcel Ciolacu către cancelarul Nehammer, după eșecul Schengen. Dar, spre deosebire de România, măcar în Austria acel articol a fost marcat corect în ziar cu semnul Publicitate.

Într-o relație politică firească sau măcar existența cu alte guverne europene, Marcel Ciolacu punea mâna pe telefon și îl sună pe cancelarul austriac pentru a îl invita în România, să evalueze progresele. Sau premierul Ciucă putea face acest lucru, cu un interlocutor teoretic egal. Dar nu suntem nici pe departe acolo. Ne cumpărăm o voce în Europa, în timp ce umilim presa acasă.

Suntem falimentari la capitolul justiție și stat de drept, într-o țară în care Secția Specială de Investigare a Infracțiunilor din Justiție cere mandat de interceptare pentru procurori și activiști din societatea civilă, cu motivația săvârșirii unor infracțiuni, și le ascultă convorbirile despre relația presei cu sistemul judiciar. Suntem o țară în care dispar în neant probe din dosare deschise împotriva unor procurori. Suntem în stare să propunem un prag de 50.000 de euro pentru abuzul în serviciu, dar nu suntem în stare să ne aducem fugarii celebri condamnați definitiv acasă, iar unii dintre ei sunt în țări membre ale Uniunii Europene – Italia, Grecia. De câte ori se întâlnesc cu omologii lor la Bruxelles, ministrul justiției, premierul, președintele ar putea să discute acorduri bilaterale pentru extrădare. Întrebarea este, nu o facem din neputință, sau din complicitate?

Suntem în mod constant prima țară de origine a victimelor traficului de persoane în UE, ultima la reprezentare echitabilă a femeilor în politică, egalitate de gen și de șanse. Dar vrem cu fruntea sus în Europa.

Vom fi cu fruntea sus în Europa și în siguranță în România atunci când nu ne mai împinge istoria din spate și când nu ne mai facem de rușine noi. Atunci vom conta. Iar dacă nu erau Uniunea Europeană și partenerii transatlantici aici, acum am fi fost mai aproape decât oricând de Kremlin, de incertitudine și de război.

De asta avem nevoie de mai multă Europa.

Reper va lansa cea mai importantă și mai susținută campanie pro-europeană a unui partid politic din România. Marele nostru pariu politic de astăzi – și pentru viitor – este Uniunea Europeană și vom construi pașii prin care România să devină relevantă în Europa. Aceasta este arma cea mai puternică pe care o avem împotriva extremismului, naționalismului, vulnerabilităților, sărăciei, propagandei – mai multă Europa. Dacă AUR vrea să scoată România de pe harta Europei civilizate și din cel mai sigur spațiu pentru ea, dacă avem o guvernare care nu o reprezintă așa cum trebuie reprezentată și o opoziție care nu este capabilă să vorbească cu o singură voce, iar asta, în sine, e un pericol, noi vrem să arătăm că România poate să fie în nucleul dur și în inima acestei Europe. Puternică, relevantă, educată, sigură pe sine și pe resursele sale. Asta merită România.


Lasă un răspuns

Your email address will not be published.Required fields are marked *