Traficul de persoane distruge vieți tinere și familii, aduce suferințe și traume foarte greu de vindecat, ne costă enorm. Ce face România? Îl subraportează.
Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane a publicat luni, 5 februarie 2024, Raportul anual privind fenomenul traficului de persoane în 2022. În raport se specifică faptul că „în anul 2022, au fost identificate și notificate sistemului românesc anti-trafic un număr de 500 victime ale traficului de persoane, aceasta reprezentând dimensiunea victimelor traficate intern, dar și a victimelor cetățeni români traficați în afara țării. (…) se păstrează tendința observată în anii precedenți (2020-2021) de scădere a numărului victimelor identificate, accentuând și mai mult trendul descendent început încă din anul 2005”.
Ar fi un miracol și m-aș bucura foarte mult ca aceste date să reflecte realitatea, dar vin în contradicție cu informațiile publicate de Departamentul de Stat al SUA privind traficul de persoane din România: „Guvernul, sub standarde. Justiția, blândă cu traficanții”, și cu cele ale Comisiei Europene, conform cărora din 7.000 de femei exploatate anual în Uniunea Europeană, aproximativ 3.000 sunt din țara noastră. De altfel, România ocupă, din nefericire, primul loc în Uniunea Europeană la traficul de persoane, majoritatea victimelor traficate (și identificate) fiind femei și fete.
În cazul în care ANITP nu cunoaște aceste date, Partidul REPER se oferă să transmită rapoartele la care facem referire din dorința de a armoniza datele pentru a informa corect atât cetățenii, cât și instituțiile care trebuie să creeze și să implementeze politici publice adecvate.