Atac major la democrație din partea PSD și PNL

PSD și PNL pregătesc un atac major la democrație. Ciolacu interzice reprezentanții Partidului REPER în secțiile de vot, dar introduce extremiștii AUR

Marcel Ciolacu se pregătește să semneze Ordonanța Comasării și să facă modificări majore în Legea privind organizarea și desfășurarea alegerilor pentru Parlamentul European (Legea nr. 33 din 16 ianuarie 2007, republicată), pentru a se asigura că nu vom avea reprezentant în Biroul Electoral Central şi că nu putem avea reprezentanți în secțiile de vot, atât la alegerile europarlamentare, cât şi la cele locale, decât foarte limitat, sau deloc. În schimb modificările introduc partidul extremist AUR în secțiile de vot la europarlamentare.

Aflăm dintr-un draft de Ordonanță, ajuns la noi pe surse, că guvernanții vor să modifice conținutul articolelor 24, alin 4, și 29, alin. 12, din Legea 33 astfel:

formularea inițială:

✅ „partid politic, organizație a cetățenilor aparținând minorităților naționale, alianță politică sau electorală dintre acestea care participă la alegeri și are membri în Parlamentul European”

se transformă în:

🚫 „partidele politice și organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale, alianță politică sau electorală dintre acestea care participă la alegeri și cărora le-au fost repartizate mandate la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2019”.

Asta înseamnă că partidele noi NU vor avea reprezentanți în secții, chiar dacă au europarlamentari, şi vor putea avea reprezentanți în secții la alegerile locale doar acolo unde participă la aceste alegeri, într-o ierarhizare discriminatorie şi care le oferă aproape zero şanse de a-şi apăra votul.

În schimb, Marcel Ciolacu introduce AUR între partidele care vor putea avea sigur reprezentanți în secțiile de vot, deși nu are reprezentant ales în Parlamentul European, prin introducerea formulei „în a doua etapă, completarea birourilor electorale se face cu partidele politice parlamentare şi(…) care au avut grup parlamentar propriu în cel puțin una dintre Camerele Parlamentului la data constituirii acestuia ca urmare a alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților din anul 2020”.

Nici măcar Viorica Dăncilă nu a avut curajul să facă asta în 2019, domnule Ciolacu! Vă este teamă de REPER, de pluralism, de partide noi şi de un exercițiu democratic real, domnule Ciolacu? Cum îndrăzniți să modificați legea electorală din pix, prin ordonanță de urgență şi antidemocratic? Vă spun ce faceți acum: nu vă ies socotelile privind locurile de europarlamentari promise PNL-ului pe lista comună și încercați să opriți partidul care are cea mai performantă delegație în Parlamentul European din Europa, nu doar din România, să fie reprezentat în Biroul Electoral Central și în secții. Exterminați democrația, asta încercați să faceți.

Vă cer să explicați public draftul de Ordonanță care circulă acum şi să retrageți ferm aceste propuneri. Le cer colegilor de la PNL să nu accepte această complicitate distrugătoare de orice urmă de respect pentru statul de drept, Comisia de la Veneția, Constituție şi legile țării.


Lasă un răspuns

Your email address will not be published.Required fields are marked *