Rezoluție care adresează principalele provocări cu care se confruntă Republica Moldova

Am votat astăzi, alături de o majoritate covârșitoare a colegilor din Parlamentul European, o rezoluție la care am contribuit şi care adresează principalele provocări cu care se confruntă Republica Moldova. Ea propune o serie de soluții care să sprijine autoritățile de la Chișinău să îmbunătățească climatul economico-social din țară și reziliența în fața amenințărilor venite dinspre Rusia. 

🇲🇩 Am condamnat cu fermitate încercările repetate ale Rusiei de a destabiliza Republica Moldova, guvernul și societatea acesteia, inclusiv prin utilizarea mijloacelor hibride, încălcările repetate ale spațiului său aerian, campanii de dezinformare și proteste organizate.

🇲🇩 Am cerut Comisiei Europene și SEAE să furnizeze mai multe resurse tehnice, să suplimenteze ajutorul financiar și expertiza în combaterea dezinformării, atacurilor cibernetice și a celorlalte amenințări hibride, să sprijine activ libertatea presei și societatea civilă.

🇲🇩 Am cerut dezvoltarea unei strategii comune care să asigure libertatea și integritatea alegerilor locale din 2023, a celor prezidențiale din 2024 și a parlamentarelor din 2025.

🇲🇩 Am reafirmat angajamentul ferm față de aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană și am salutat eforturile Guvernului de a avansa agenda asumată de reforme.

🇲🇩 Am susținut importanța sporirii cooperării dintre agențiile europene pentru justiție și afaceri interne și autoritățile naționale cu competențe similare.

🇲🇩 Am cerut integrarea Republicii Moldova în programele, instrumentele și agențiile UE, cum ar fi programul UE privind piață unică, programul Europa digitală, Mecanismul UE de protecție civilă, Agenția Europeană de Mediu, Agenția Europeană de Apărare, Corpul Autorităților Europene de Reglementare pentru Comunicații Electronice (OREC), DiscoverEU, programul Ocuparea Forței de Muncă și Inovare Socială, precum și sporirea participării Republicii Moldova la programe la care a aderat deja, precum Erasmus Mundus.

Republica Moldova este parte din proiectul Uniunii Europene şi are nevoie de tot sprijinul pe care îl putem mobiliza pentru acest parcurs european şi eliminarea dependenței de Rusia. Continuăm să fim aproape de cetățenii și de autoritățile de la Chișinău pentru a avansa împreună, mai rapid, pe drumul Republicii Moldova spre casă, drumul spre inima Europei.


Lasă un răspuns

Your email address will not be published.Required fields are marked *